• Анкета для шенгенської візи;
  • Закордонний паспорт;
  • Ксерокопія українського паспорта;
  • Медичний страховий поліс , дійсний на весь період перебування в країні.
  • Також , згідно з законодавством Шенгенської Угоди, в деяких випадках , з метою підтвердження даних зазначених в анкеті , співробітник консульства має право вимагати додаткові документи:
  • Підтвердження мети поїздки (запрошення );
  • Підтверджуючий документ про працевлаштування , або здійсненні підприємницької діяльності;
  • Наявність фінансових засобів і т.д.
  • З 1 – го січня 2008 порядок виїзду громадян України на період не більше як 90 днів ( віза 90/ 180 ) до країн , які входять в Шенген регулюється положенням Договору між Україною та Європейським Союзом про спрощене оформлення в’їзних документів . 5- річна шенгенська мультивіза може бути видана дружині / чоловіку , батькам і дітям громадян України , у яких є дозвіл на перебування в країнах-учасницях ЄС , часто подорожуючим бізнесменам , журналістам , офіційним особам представляють органи влади , постійним членам офіційних делегацій. Річна шенгенська мультивіза може видаватися науковим діячам , діячам культури , спортсменам , перевізникам , членам екіпажів поїздів , а також беруть участь у програмах обміну .

    Право на безкоштовне оформлення шенгенської візи мають чоловік / дружина , а також батьки та діти громадян України , у яких є дозвіл на перебування в країнах-учасницях Європейського Союзу , учні , студенти , і персони, які подорожують із гуманітарною метою , інваліди та супровідні особи , спортсмени та ті хто їх супроводжують , журналісти, перевізники , члени екіпажів поїздів , пенсіонери , неповнолітні діти до 18 років і діти знаходяться на забезпеченні батьків до 21 року , члени офіційних делегацій, особи представляють органи влади , учасники наукових , культурних заходів і заходів мистецтва , а також бере участі у програмах обміну. Для інших категорій громадян України офіційний збір , який стягується за оформлення шенгенської візи становить 35 євро , при необхідності термінового оформлення візи на протязі трьох днів становить – 70 євро. Час розгляду заявки на видачу візи становить до 10 днів , Посольство зберігає за собою право продовжувати час розгляду до 30 днів і більше , при виникненні необхідності додаткової перевірки наданих даних. Українські громадяни , які є власниками дипломатичних паспортів , мають право в’їжджати і перебування на території країн Європейського Союзу ( окрім Великобританії , Данії та Ірландії ) на період до 90 днів протягом півроку без попередньо оформленої візи. Крім цього, українські громадяни власники службових паспортів , мають право на безвізовий в’їзд до Литви , Польщі , Словаччини та Угорщини .

    Правила використання Шенгенської мультивізи

    visa Якщо Консульство однієї з країн Шенгенської угоди видало Вам багаторазову візу тривалістю на 6 місяців і більше , знайте що у вас Шенгенська мультивіза або так званий “Шенген мульти ” . Визначити що у Вас саме Шенгенська мультивіза , а не звичайна віза просто – необхідно переконатися що в полі ” кількість в’їздів ” є позначення MULT . Ви можете використовувати усю кількість днів перебування яка вказана на візі (наприклад 90 ) сумарно ( за всі поїздки ) протягом 6- ти місяців , починаючи з дати першої поїздки , протягом усього періоду дії Вашої візи. Також зверніть увагу , що ці 90 днів відлічуються саме з дати першого в’їзду на територію Шенгену , а не з початкової дати , зазначеної на візі.

    Увага!Ні в якому разі Ви не можете знаходиться на території Шенгену більше ніж 90 днів за 1 – ну поїздку , навіть якщо за час поїздки у Вас почався новий 6- місячний період . Також Ви не можете знаходиться в Шенгені більше 90 днів, у загальній сумі протягом 6 місяців. У тому випадку , якщо Ви часто подорожуєте , Вам необхідно уважно стежити за кількістю перебування в Шенгені , щоб не перевищити допустиму кількість перебування , враховуючи також день в’їзду та виїзду. Тобто , Шенгенська мультивіза має обмежену кількість днів перебування , але кількість поїздок необмежена. Продовження